Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Ломиніс лозяний (Clematis vitalba L.). Російська назва— ломонос обыкновенный; місцева — бабивиня, бабиль, бабиневиня, бабиновиня, бабйовиня, баблявиня, баблядь, бабльовиня, бебльовиня, бабновиня, бородавник, бородавочник, бородавчиник, бородявник, винина, вино бабине, вино баблє, вино жабине, виноград лісний, виня, вінина бабина, жигучка, клематіс, лозинка, ломиліс, ломиніс звичайний, ломиніс просторний, ломонос, ломинус, поград ключень, проскурник боровий.

Кущ з довгими лозяними гілками, досягає до 2—5 м у висоту, з родини жовтцевих (Ranunculaceae). Листки перисті, з яйцевидними, біля основи більш-менш серцевидними глибокозубчастими, рідше цілокраїми частками. Квітки в щитковидних суцвіттях. Листочків оцвітини 4, білуватих, тупих, товстих, з обох боків опушених. Сім’янки білуваті з довгими шовковисто-пухнастими носиками. Цвіте в червні—липні, плодоносить в липні—вересні.

Рослина отруйна.

Росте на узліссях та післялісових луках серед заростів чагарників і деревної порослі.

Застосування. В медицині використовують листки і квітки ломиноса. Усі частини рослини отруйні, бо містять алкалоїд клематин; в листках є речовина, схожа з анемонолом. Квітучі пагони містять 3,4% диоксикоричної кислоти і зелену смолу, в якій виявлено мелісову кислоту, мерициловий спирт та інші речовини. Квітки містять в собі 0,12% ефірної олії. В листках виявлено каротин — 6,9 мг% на сиру вагу, або 24 мг% на суху вагу.

Відвар з квітів і листків у народній медицині використовують як сечогінне і потогінне, як засіб проти венеричних захворювань, кісткових пухлин, головних болів, корости. В гомеопатії використовують у вигляді спиртової витяжки при малярії, запаленні очей, запальних процесах сечового міхура, при злоякісних висипках, лишаях.

carpaty.net

Ломиніс лозяний.

Джерело: Комендар В.І. Лікарські рослини Карпат. Карпати.Ужгород 1971

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com