Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

Кожна людина, яка потрапить в Ужанський НПП в період з другої половини серпня до першої половини жовтня обов’язково помітить надзвичайне видовище – рожево-фіолетовий килим з квітів на луках біля автодороги. Так цвіте пізньоцвіт осінній, багаторічна трав’яниста рослина родини лілійних з надзвичайно красивою квіткою.


Colchicum autumnale L., carpaty.net

Пізньоцвіт цікавий не тільки пізнім цвітінням. Його плоди-коробочки дозрівають весною наступного року. Тоді ж виростають і блискучі темно-зелені листки. На початку літа коробочка тріскається і насіння розкидається. Улітку від рослини лишаються лише пожухле листя і коробочки, а згодом зникають і вони. Але рослина не загинула. На глибині близько 20 см в цибулині починає розвиватися одна або кілька бруньок: з’являється ніжне коріння, біле стебло і квіткова трубочка, яка швидко росте, виходить на поверхню і розкриває ніжні пелюстки.

Для охорони ділянок масового вростання пізньоцвіту осіннього у 1983 було створено резервати «Пасіки» та «Ірташі», Природоохоронний режим резервату забороняє розорювання луки, зміну гідрологічного режиму Грунтів, внесення добрив, випасання худоби, зривання квітів, викопування цибулин як посадкового матеріалу. Сінокосіння дозволено тільки після достигання насіння цієї рідкісної рослини на початку липня.

Джерело: Ужанський національний парк

Адреса: 89000 Україна, Закарпатська область, смт. В.Березний, вул. Незалежності, 7,

Тел./факс: (03135) 2-10-37

e-mail: uzhanskij@gmail.com, web: www.unpp.com.ua

Tags: ,

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com