Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 

До змісту

До одного з унікальних пам’яток природи Закарпаття, поза сумнівом, належить й Синє озеро, хоча воно відоме навіть далеко не всім місцевим жителям.

Лежить це загадкове озеро в горах, серед густих лісів, приблизно за три години ходьби від села Ворочево. За більш точним визначенням воно розташоване на західному схилі древнього вулкана − Анталовецької Поляни, між її двома відрогами − Світильником та Сухим Дільчиком, на висоті близько 700 метрів над рівнем моря.

Дорога до озера веде долиною гірської річечки Вишній Потік. Досягнувши розвилки річок, переправляємося через Вишній Потік й долиною його правої притоки Кобрінчика піднімаємося через ліс стежкою. На крутому лівому схилі ущелини стежка виводить на Світильник. Тут трохи відпочиньте біля джерела. Від нього звертаємо вправо на лісову стежку, яка спочатку веде хребтом на південь, а потім західним схилом Світильника. Хвилин через 50 досягаємо місця, де стежка робить поворот праворуч, на захід. В лісі видно просвіт. Спускаємося до нього вниз, й через десяток метрів перед вами відкривається дивовижна картина: дві великі, заповнені водою лійки-вирви нагадують величезні очниці, в блискучих плесах яких відбивається синява неба.

Ворочевські озера

Своїм незвичайним видом озеро викликає надзвичайне враження, хоча розміри його зовсім невеликі. Кожна з лійок сягає в діаметрі 50-60 метрів. Між ними вузька − не ширше 15 метрів – перемичка, на зразок перенісся. Навколо громадяться великі уламки вулканічних порід.

Як утворилися ці таємничі лійки. Одні вважають, що лійки ворочівського Синього озера є бічними кратерами Анталовецької Поляни, що вціліли з далеких часів, коли тут ще діяв вулкан.

Існує й інша думка. Можливо, лійки виникли в результаті падіння метеорита, що розколовся, перед тим як досягти поверхні землі, на дві частини. В принципі, частини метеорита, що летять з великою швидкістю, могли зробити подібні вирви. Але ця версія не підтвердилася дослідженнями ґрунту в різних місцях навколо озера. Слідів метеориту не виявлено. Синє озеро зі своїми загадковими лійками є, безсумнівно, цікавим явищем природи й цінним пам’ятником далекого минулого в історії розвитку нашої Землі. Воно включено в число охоронюваних законом об’єктів природи Закарпатській області.

Наступний розділ

Источник: Лазаренко Э.А. По вулканическим Карпатам. Путеводитель. – Ужгород: Карпаты, 1978. – 96 с.
Переклад О.Цапулич

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com