Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 
Проект Європейського Союзу “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”

ЗМІСТ

7 ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ ВОД

7.3 Прогнозні тенденції щодо ключових економічних характеристик

Прогноз водоспоживання Закарпатської обл. визначатиметься темпами суспільно-економічного розвитку. Згідно експертних розрахунків науковців на перспективу до 2031 р., населення Закарпатської області зросте на 59 700 чол. і становитиме 1 304 500 чол. При цьому кількість населених пунктів міського, селищного та сільського типу не зміниться і становитиме відповідно 11, 19 та 579 населених пунктів. Збільшення населення насамперед відіб’ється на його щільності, що зросте із 97,5 до 102,2 осіб/км2. У структурі міського і сільського населення на 1% збільшиться відносна частка міського. Основна частина населення буде зайнята у видобувних галузях та у сфері обслуговування.

Розрахункове водоспоживання області може бути повністю забезпечене за рахунок місцевих водних ресурсів, для чого мають бути проведені заходи із збереження і відновлення наявних водних ресурсів.

Як і у всі попередні роки основну роль у водоспоживанні буде відігравати комунальне господарство. За експертними розрахунками у 2031 р. на господарсько-питні потреби у Закарпатській обл. буде витрачено 131,8 млн. м3/рік, тоді як у 2010 р. ця величина становила 24,19 млн. м3. Враховуючи прогноз 5-ти % зростання чисельності населення, та норму господарсько-побутового водопостачання населених пунктів України у 280 л/особа∙на добу, водозабір на господарсько-питні потреби може зрости на 6,1 млн. м3/рік. Тобто, найвірогідніше, у 2031 р. він не перевищить 30,3 млн. м3, а цифра у 131,8 млн. м3/рік є явно завищеною. Найбільший водозабір здійснять водоканали міст Ужгорода та Мукачева.

Наступна стаття

Національний план управління басейном ріки Тиса – Україна (версія 3.0)

Виготовлено в рамках проекту Європейського Союзу “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”

Tags: ,

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com