Регіональний інформаційний центр "Карпати"
enruuk
 
Проект Європейського Союзу “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”

ЗМІСТ

5 МЕРЕЖА МОНІТОРИНГУ, ЕКОЛОГІЧНИЙ СТАТУС/ ПОТЕНЦІАЛ ТА ХІМІЧНИЙ СТАТУС

5.1 Поверхневі води

5.1.3. Гідроморфологічна оцінка/статус

Базова схема оцінки екологічного статусу включає в себе гідроморфологічні елементи якості, які також мають бути оцінені.

Гідроморфологічна оцінка річкових водних тіл проводиться згідно стандарту ЄС EN 15843:2010 «Якість води. Керівний стандарт з визначення ступеню модифікації річкової гідроморфології» 2010 р. Цей стандарт замінив попередній – EN 14614 «Якість води. Керівний стандарт оцінки гідроморфологічних параметрів річок» 2004 р. Оцінка дозволяє отримати гідроморфологічних статус за п’ятьма класами. Оцінці підлягають 16 показників потоку, русла, берегів та прилеглої частини заплави річки.

Оцінка гідроморфологічного статусу річкових водних тіл української частини басейну р. Тиса проводилася за методикою, прийнятою у Словаччині, яка враховувала всі вимоги стандарту 2004 р. і включала класифікацію за п’ятьма класами.

Протягом 2004 – 2010 рр. було проведено дослідження гідроморфологічного статусу річок Ужа, Латориці, Боржави, Чорної та Білої Тиси, Тиси від м. Рахів до м. Тячів, Тереблі та частково Тересви. На цей час не досліджувалися р. Ріка, р. Тиса нижче м. Тячів та верхів’я р. Тересви.

Кандидати до істотно змінених водних тіл не оцінювалися.

Майже половина (47%) з 30 ідентифікованих річкових водних тіл мають «добрий» статус і лише 7 % – «задовільний». «Відмінний» статус мають 23 % – це, насамперед, водні тіла, розташовані у верхів’ях річок. Приблизно чверть водних тіл (23%) не було оцінено.

Гідроморфологічний статус річкових водних тіл (% від загальної кількості)

Рис. 5.1 Гідроморфологічний статус річкових водних тіл (% від загальної кількості)

Рис. 5.2 Довжина водних тіл різного гідроморфологічного статусу (в % від загальної довжини поверхневих водних тіл)

Наступна стаття

Національний план управління басейном ріки Тиса – Україна (версія 3.0)

Виготовлено в рамках проекту Європейського Союзу “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”

Tags: ,

Коментувати

Використання матеріалів сайта можливе лише при наявності активного посилання на  http://carpaty.net

Copyright © Регіональний Інформаційний Центр "Карпати" E-mail: carpaty.net@gmail.com